Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Betalsystem privatpersoner emellan

Betalsystem privatpersoner emellan

På nätet finns många olika betalsystem och du kan säkert räkna upp flera i huvudet som du har stött på när du botaniserat bland olika nätbutiker. I den här artikeln vill vi ge dig översiktlig information om fördelarna och nackdelarna med olika betalsystem som du kan använda dig av, men vi börjar med det allra viktigaste – generellt säkerhetstänk.

Kolla upp köparen och anpassa betalningsmetoden

41824062_thumbnailOm du säljer på en etablerad köp- och säljsida på nätet kan du ofta se betyg på köparna om de har köpt förut. Om köparen har dåliga betyg ska du självklart inte sälja till den personen. Den säkraste varianten brukar vara att faktiskt möta köparen och få betalt i kontanter. På så sätt kan köparen få ta sig en närmare titt på varan och du får pengar direkt i handen. Om varken du eller köparen kan eller vill träffas för en affär finns det dock flera lösningar som gör att ni kan sköta betalningen trygg och enkelt. Med dagens mobila lösningar kan du till exempel faktiskt se när köparen för över pengar även om det sker digitalt.

Frakt

Om du skickar någonting ska du alltid till se att göra det med spårbart fraktalternativ eller rekommenderat brev. Du får då ett nummer som du kan ge till köparen så att ni båda kan hålla koll på var paketet befinner sig. Det brukar innebära en något högre fraktkostnad, men det kan du specificera redan i din annons och låta köparen betala för. Särskilt om det gäller relativt värdefulla saker kan det vara en säker lösning för både dig och köparen.

På samma sätt som att köpare rekommenderas att inte skicka några pengar rekommenderas säljare att inte skicka varan innan betalningen kommit. Detta är självklart motsägelsefullt, men det handlar många gånger om vilka summor och avstånd det handlar om. Det finns vissa betalsystem som till exempel håller pengarna tills varan faktiskt kommit fram och då först skickar dem till säljaren, även om köparen har satt in pengar i samband med att överenskommelsen träffades.

Aggregate