Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Om du inte får dina pengar

 

Om du har sålt en vara och inte får pengar för den finns det flera alternativ för dig att få dem. Det första du bör göra är förstås att göra allt du kan för att kolla upp köparen, men utöver det finns det flera relativt säkra metoder som du kan använda dig av.

Sälja sin faktura

Oavsett om du är privatperson eller företagare kan det vara enDollars in wallet enkel lösning att sälja sin faktura till ett företag. Du får då pengar direkt och företaget i fråga får pengarna från köparen av varan eller tjänsten, och tar hand om eventuella krav. Även om fakturaföretaget i fråga tar en avgift (ofta en procent på värdet på betalningen på fakturan) kan det löna sig i längden för dig som företagare. Detta eftersom du då får dina pengar direkt och slipper lägga tid på att till exempel skicka ut påminnelser och krav. Du slipper alltså lägga tid på att hantera inkasso och kan istället fokusera på det du faktiskt tjänar pengar på – att sälja.

Ta hjälp av Kronofogden

Du kan alltid ta hjälp av Kronofogden om det rör sig om summor som är värda en del besvär. För närvarande kostar det 300 kronor att ansöka om ett förläggande (alltså att få hjälp av Kronofogden att kräva in pengarna). För att du ska kunna få hjälp av Kronofogden krävs det att det finns en dokumenterad överenskommelse om betalning, såsom en faktura som faktiskt också skickats till den som ska betala, eller en dom från domstol.

I vissa fall kan det vara mycket svårt att få pengar om köparen vägrar betala. Ord kan komma att stå mot ord, och finns det då inga bevis kan det bli problematiskt. Det viktigaste för dig som säljare är alltså att vara medveten om riskerna och att endast göra affärer med människor som verkar pålitliga. Det allra säkraste kan många gånger vara att be köparen komma och hämta det du säljer och faktiskt ha med sig kontanter. Det skyddar också i viss mån dig som säljare eftersom köparen kan prova eller titta närmare på produkten – tillsammans ser ni att den fungerar där och då och köparen kan sedan inte kräva pengarna tillbaka med anklagelser om att ha blivit lurad.

Aggregate