Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Säkra betalsystem – hjälp till självhjälp

 

De flesta etablerade betalsystem har idag en mycket hög säkerhet. När du använder dig av väletablerade sätt att betala på kan du oftast vara lugn när det gäller betalningssystemet i sig. Det finns dock andra sätt för kriminella och stöldbenägna personer att komma åt dina uppgifter, och det finns en hel del du kan göra själv för att undvika de här riskerna.

Identitetsstöld

Photo of male burglar staring at the camera while wearing mask and holding credit card

När identitetsstöld sker handlar det om att du utnyttjas i två steg. För det första är det någon som faktiskt får tag i dina uppgifter (till exempel lösenord för olika sidor på internet där dina kortuppgifter finns), för det andra använder de dina personuppgifter för att till exempel ta ut pengar eller betala sådant du inte själv köper. Det är mycket viktigt att ha detta i åtanke. Du bör nämligen dels skydda dina uppgifter, och dels särskilt hålla koll på dina kreditkort och konton så att inget ovanligt händer. Annars riskerar du att inte upptäcka det på flera månader, vilket kan leda till höga kostnader om någon till exempel tar ett snabblån i ditt namn.

Några tips

Använd ett bra virusprogram på din dator och var försiktig med hur du sparar till exempel lösenord och kortuppgifter på din dator. Många kanske tycker att det känns läskigt att låta datorn, telefonen eller surfplattan komma ihåg lösenord till olika sidor själv, men detta är faktiskt säkrare än att du själv knappar in dem. Blir din dator eller nätverket du är uppkopplat mot hackat är det större risk att du för vidare dina uppgifter om du använder tangentbordet eller skärmtangentbordet för att knappa in dem.

Se till att regelbundet hålla koll på vad som händer på ditt konto. Om du ser att pengar dragits från ditt konto utan att du känner igen vad det handlar om ska du alltid kolla upp det noga och kontakta den som verkar ha tagit emot betalningen.

Se också till att du har koll på vart du ska ringa för att till exempel spärra dina kort så att du kan göra det snabbt om det verkar behövas.

Aggregate