Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Izettle

Izettle är, trots sitt namn, inte kopplat till Apple på fler sätt än att dess applikation går att använda med en Iphone. Izettle är baserat i Stockholm, och sysslar med mobila betalningslösningar. Mer specifikt kan sägas att Izettle är ett företag som förser sina kunder (företag) med ett mobilt betalningssystem i form av en applikation för smartphones, antingen via iOS eller Android. Med hjälp av Izettle kan småföretagare ta emot betalningar med kort. I gengäld tar Izettle en transaktionsavgift, som består av en viss procent av försäljningsvolymen. Sedan den 31 januari 2014 avgörs procentsatsen med hjälp av det som kallas Smart Rate, som innebär att den varierar mellan som mest 2,75 procent och som minst 1 procent, beroende på hur stor försäljningsvolymen är. Izettle accepterar alla större betalkort, till exempel MasterCard, Visa och American Express. Det förstnämnda betalkortet belönade i februari 2013 Izettle med ett ”Best Practices”-certifikat.izettle_chip_and_pin_payment_terminal-jpeg

Företaget grundades år 2010 av Jacob De Geer och Magnus Nilsson. Den första versionen av appen lanserades ett år senare, 2011. Idag är appen och tjänsten tillgänglig i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Mexiko, Nederländerna och Brasilien. Tjänsten har med andra ord växt snabbt, vilket kan bero på att den fungerar väl. När en företagare ansluter sig till tjänsten får de förutom appen också en kortläsare, som kopplas till en smartphone eller en surfplatta via ljuduttaget, eller trådlöst, via Bluetooth. Kortläsaren kan läsa både chipkort och kort med magnetremsa. År 2014 lanserade Izettle dessutom ett molnbaserat kassaregister, som bland annat har stöd för digitala kvitton. Trots att tekniken bakom Izettle alltså är så modern den kan bli, ger tjänsten också en blinkning åt det förflutna, genom att gränssnittet i tjänsten ser ut som en traditionell kassaapparat.

Om du befinner dig på andra sidan av Izettle, och är en kund som ska betala en företagare vars tjänst eller produkt du använt, behöver du inte bekymra dig om Smart Rate eller något annat bakom kulisserna – det enda du behöver veta är att du har tillräckligt med pengar på kontot för att genomföra transaktionen. Om så inte är fallet, kan du behöva ta ett snabblån för att täcka kostnaderna tills vidare. Det kan du bland annat göra på Snabbfinans.se.

Aggregate