Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Kortbetalningens historia

Kortbetalning är idag en självklar del av vår vardag, och allt mer pekar på att vi går mot ett kontantlöst samhälle. I många länder, som Sverige, är det till och med en uttalad strävan bland politiker att så lite kontanter som möjligt ska cirkulera i samhället. Det kommer dock sannolikt att dröja många årtionden ännu innan den visionen är verklighet, och kanske kommer kontokortet vid det laget att ha ersatts helt av den typ av digitala betalningslösningar, som Swish, som blir allt vanligare idag.credit-cards

En gång i tiden var det dock kontokortet som var det mest nyskapande och moderna sättet att betala. ”En gång i tiden” var, närmare bestämt, på 1950-talet i USA. Det var då som kortbetalningen lanserades för första gången. Det första betalkortet var Diners Club, som ju finns kvar som betalkort än idag. Det skapades år 1956 av Frank McNamara. Betalkorten kom till Sverige på 1960-talet, och under tidigt 1960-tal kom snabbt det så kallade Köpkortet att dominera marknaden. Köpkortet var ett kreditkort som gavs ut av de svenska affärsbankerna. Det var ett svenskt, nationellt kort, och kunde således bara användas i Sverige. Under den senare delen av 1960-talet kom också Eurocard in på marknaden och blev en av de dominerande aktörerna.

Den första uttagsautomaten kom till Sverige år 1967, och till en början användes två separata kort för att ta ut pengar i Bankomat (ett varumärke som registrerades 1968) och för att betala i butik. För det förstnämnda användes ett Bankomatkort, som egentligen bara var ett kort för att komma åt banktjänster, och för det sistnämnda användes framförallt Köpkortet. Sedermera kombinerades dock kortens funktioner i ett och samma kort, och vi fick det som används vid kortbetalning idag – ett debetkort.

Om man inte har några pengar på sitt konto spelar det dock ingen roll vilket betalningsmedel man använder, eftersom man varken kan ta ut kontanter i bankomat eller betala direkt med kort. I sådant fall bör man kontakta en ekonomisk rådgivare för privatpersoner som Zensum. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla ens lån till bättre villkor, vilket gör att man kan spara pengar varje månad som man tidigare betalade i ränta.

Aggregate