Pages Navigation Menu

Allt om betalsystem

Swish eller godis

Läkarmissionen vill skapa en snällare Halloween och startar därför kampanjen Swish eller godis, en variant på bus eller godis. Med kampanjen vill man ta bort det läskiga och elaka från Halloween firandet. Istället för bus vill man samla in pengar till fattiga rumänska skolbarn.En del vill gå längre än så. Tidningen Dagens chefredaktör Felicia Ferreira skrev nyligen en uppmärksammad krönika om att hon ”känner sig äcklad” av Halloween. Många läsare höll med och kommenterade på Dagens Facebook sida.Men att sätta stopp för Halloween i Sverige är nog inte så lätt, då handeln har skyltfönsterna fulla med monsterdräkter och Halloween-prylar, och nog inte vill bromsa i första taget.

Halloween, en ny företeelse i Sverige

Halloween är inte älskad av alla, det kan bero på att det är en ny företeelse men även på sitt inslag av skräck och övernaturligheter. De konservativa kan ta mycket illa upp och höstens alla clowner som har satt skräck i Sverige, gör det inte lättare. Läkarmissionens Swish eller godis ska skapa ett snällare Halloween. Med Kampanjen vill man ta bort bus aspekten från Halloween. Barnen ska istället för bus be sitt offer Swisha en slant till skolbarnen i Rumänien. Felicia Ferreira, chefredaktör Dagen vill se ett total stopp på alla skräckutstyrslar, hon menar att verklighetens skräckscener är fullt tillräckliga.

Är Halloween för barn eller vuxna?

Läkarmissionen vill även ändra den klassiska ramsan ”bus eller godis” till just ”Swish eller godis”. Man vill då att det ska bli en naturlig del i Halloweenfirandet.Frågan är hur väl det kommer gå hem hos barnen, som faktiskt är dom som firar Halloween? Associerar barnen en skelettkostym med alla världens riktiga skräckscener? Många barn ser det inte som något märkligt alls utan bara en kul grej, eller kanske en chans att få äta godis. Och frågar du handeln som går som tåget under högtiden, så har dom nog inga problem med skräcktemat, dom säljer ju masker, svärd och dräkter för nya rekordsummor.

Aggregate